тел. +38(044) 411 42 38
Система зберігання овочів та картоплі
Системи охолодження

Принцип роботи:

Підчас використання механічного охолодження, повітря продувається крізь контейнери за допомогою вентиляторів і проходить до задньої стінки камери сховища. Повітря опускається донизу і повертається назад до повітряохолоджувача, а потім знову подається охолодженим до сховища.

Усушка продукції зводиться до мінімуму завдяки великій поверхні випарника і невеликому перепаду температур на випарнику.

Механічне охолодження може бути як у вигляді окремої системи, так і призначене для установки у сховищах зі зберіганням в буртах.

Вимоги для ефективної роботи системи:

  • достатньо місця над контейнерами (1,50 – 1,80 м) для потоку повітря;
  • рівні стіни і стеля для безперешкодного руху повітря;
  • відстань між рядами контейнерів однакова по всьому сховищу 15 – 20 см;
  • необхідно забезпечити стабільну напругу.

Переваги механічного охолодження:

  • швидке охолодження до заданої температури;
  • тривалий період зберігання;
  • незалежність від погодних умов;
  • оптимальне зберігання ранніх сортів і сортів, які швидко проростають;
  • зменшення втрат при зберіганні завдяки можливості плавного зниження температури.

Зберігання в буртах (навалом, насипом)

Найпростіший і найдешевший спосіб зберігання картоплі, цибулі – зберігання в буртах.

За даної системи зберігання на квадратному метрі може зберігатись більше продукції, ніж за інших типів зберігання. Дана система краще за інші підходить для зберігання картоплі і твердих сортів цибулі.

Існує декілька рішень для зберігання в буртах:

а) вентиляція, що проводиться над підлогою з напівкруглими каналами

б) вентиляція, що проводиться з-під решітчастої підлоги чи підлоги з каналами

в) вентиляція зворотної дії.

а) Повітряні канали на підлозі

Завдяки поступовому звуженню каналу досягається рівномірне розповсюдження повітря по всьому об’єму (бурту) продукції. Відстань між каналами дорівнює висоті бурту для забезпечення оптимального розповсюдження повітря.

Переваги каналів на підлозі:

  • легко монтуються;
  • легко чистити по закінченню сезону зберігання.

б) Вентиляція, що проводиться з-під підлоги

Повністю решітчаста підлога сприяє оптимальнішому розповсюдженню повітря всередині продукції, оскільки вентиляція здійснюється по всій площі. Але така система потребує набагато більших вкладів порівняно з іншими.

Переваги вентиляції, яка проводиться з-під підлоги:

  • оптимальний розподіл повітря по всій товщі продукту

в) Вентиляція зворотної дії

Дана система також потребує значно більших вкладів порівняно з попередніми системами і також великий об’єм проектно-розрахункових робіт. Але вона забезпечує найбільш ефективний розподіл повітря по продукції.

Переваги вентиляції зворотної дії, яка здійснюється з-під підлоги:

  • пласка підлога сприяє легшому доступу повітря до продукції;
  • більш рівномірне розповсюдження повітря по всьому об’єму продукції.

 

Сушильная стіна

Принцип дії

В даній системі зберігання повітря примусово продувається через продукцію. Це дає можливість швидко й ефективно просушити й охолодити продукцію всередині контейнера.

Умови для ефективної роботи системи

  • обмежена кількість контейнерів в ряду (до 10-12 шт.(14м));
  • однакові контейнери з закритими боками;
  • надійна конструкція камери тиску з системою розділення потоку повітря.

Переваги даної сушильної стіни

  • роздільне зберігання продукції різних сортів і фракцій;
  • регульована інтенсивність потоку повітря
  • ефективне висушування і охолодження продукції
  • потреба в меншій кількості електроенергії завдяки меншому часу роботи вентиляторів.

Повітрязмішувальні блоки

Принцип дії

Повітря всмоктується у сховище за допомогою вентилятора через впускну заслінку, проходить над контейнерами до протилежної стіни, опускається вниз і крізь контейнер проходить у зворотному напрямі, де і випускається назовні через випускні клапани.

Використання даної системи рекомендоване для сортів картоплі, які добре зберігаються і доставляються з поля без зайвої вологи.

Умови для ефективної роботи системи:

  • достатньо місця над контейнерами (1,50 – 1,80м ) для повітрозмішувальних блоків
  • відстань між рядами контейнерів однакова по всьому сховищу 15-20 см
  • рівні стіни і стеля для безперешкодного руху повітря
  • картопля має бути сухою підчас завантаження у сховище

Переваги повітрязвішувальних блоків:

  • регулювання температурного режиму за рахунок підмішування зовнішнього повітря
  • невеликі затрати на обслуговування
  • можливість збільшення площі зберігання за рахунок додавання повітрязмішувальних блоків
  • низькі вмоги до електричної потужності завдяки невисокому зворотньому тиску повітря
  • невисокі початкові внески
  • можна використовувати для нетривалого зберігання (1-2 міс.) в мішках
  • можливість установки додаткового механічного охолодження
Автоматика й управління

Серцем сховища є комп’ютер Multi Server (Мульті Сервер). 

Його відмінна риса – це простота у використанні. На кожній кнопці нанесені символи, які легкі для прочитання і вказують на функції, за які відповідають кнопки.

Комп’ютер постійно слідкує за процесами, які проходять в кожній камері сховища і вимірює температуру продукту, вологість, температуру повітря камери, температуру повітряного каналу, зовнішню температуру і вологість. На основі показників, які вимірюються забезпечується мінімізація втрат при зберіганні до 5-7% за весь період зберігання. Вся інформація за весь період зберігання, яку реєструє Multi Server, записується в пам'ять і в разі необхідності може бути переглянута в будь-який момент.

Multi Server має модульну структуру, яка дає можливість контролювати одночасно до 32 камер з продукцією. Також можливе підключення ПК, принтеру і модему для контролю і керування процесами зберігання на віддаленій відстані.

Виміри (стандартні):

  • зовнішня температура
  • зовнішня вологість
  • температура в камері
  • вологість в камері
  • температура повітряного каналу
  • температура продукту

Програми (стандартні):

  • ручне управління
  • програма охолодження і зберігання картоплі
  • програма сушки картоплі
  • програма заживлення ран
  • програма підігріву картоплі
  • програма сушки цибулі
  • програма охолодження і зберігання цибулі
останні новини